I augusti 2021 anordnade den internationella federationen IV-DJT för 26:e gången det internationella provet "Arbeit nach dem Schuss" och bjöd samtidigt in till möten med medlemsländernas prov- och avelsansvariga samt andra representanter. Från TJTK deltog vice ordförande Joakim Dalsgaard, sekreterare Catarina Kjellberg-Knutsson och kassör Maria Michelfelder (som tolk). Det här är Catarinas rapport från resan.

Jag påbörjade min tripp söderut från Rättvik redan på torsdagskvällen efter jobbet och mellanlandade hos Maria Michelfelder med familj i Pålsboda (Tack för sängplatsen!). Tanken var att vi skulle samåka ner till Skåne men Maria blev ännu mer förkyld på natten än hon redan var (det var inte corona i alla fall). Efter lite TJTk-arbete på fredag förmiddag började jag bege mig neröver efter lunch. Under min ganska händelselösa tripp pågick 2 fältprov i Lund och i Klågerup med 9 hundar och ett GA-prov med 11 hundar. De hade det betydligt roligare än jag hade.

2020 Stockeboda 82020 Stockeboda 5

Det var en kraftsamling med aktiviteter för tysk jaktterrier i Tomelilla-trakten den 27-29/9 2019.

Det var grytanlagsprov, fältprov, grytjaktprov och fullbruksprov, hägnprov på vildsvin samt utställning.

Jag körde till Ystad i lördags morgon där fältprovet var planerat. Stora böljande åkrar låg framför våra fötter. Det var ömsom vall och rapsstubb. Vi hade nära på perfekta väderförhållanden med fuktig mark, mulet, lagom varmt och inte för mycket blåst. Här fanns provdeltagare från bl.a. Skåne, Blekinge, Småland och den som hade längst att köra kom från Borlänge. Man ser att det finns folk med ett brinnande intresse för att utveckla sina hundar och utmana sig själva. Hatten av. Det var gott om harar så alla fick vars två chanser att visa vad man gick för. För några gick det hyfsat medan för andra gick det alldeles utmärkt.

I samband med årsmöteshelgen 2019 höll Eva Rudd, Med. Dr, specialistläkare klinisk genetik en föreläsning på temat ”Genetikens grunder, PLL och myopati hos tysk jaktterrier". Här följer en sammanfattning av den föreläsningen:
 
Hunden har ca 2,8 miljarder baser i sitt genom jmfr med människan som har ca 3 miljarder baser i sitt genom. Människan och hunden delar ca 84% av sina genom. Vi är genetiskt rätt lika vilket innebär att hunden ibland används i forskning som rör sjukdomar som drabbar människor.

I varje nummer av Svenska Terrierklubbens tidskrift Terrierposten presenteras en av de raser som Svenska Terrierklubben har ansvar för.

Nummer 3, 2014 innehåller en presentation av tysk jaktterrier. På åtta sidor beskrivs rasen och dess historia, den mångsidiga jakten, jaktprov, dressyr, injagning och även Tysk Jaktterrier Klubb.

Hela presentationen finns nu att läsa på Svenska Terrierklubbens hemsida.

2014 TP

På omslaget syns SEJCH, NORDJ(G)CH, SEUCH, SEVCH Soträvens Aska.

 

TJTK logga farg transparent bakgrund 250

Tack till sponsorerna för internationella provet