Det internationella förbundets årliga mötes- och provhelg hölls 2016 i Rohrbach i Bayern den 26-28 augusti.
TJTK representerades av Maria Michelfelder, Joakim Dalsgaard, Catarina Kjellberg-Knutsson och jag själv från styrelsen och dessutom var vår domare Anders Fälth med som domaraspirant på det internationella provet.
På fredagen hölls det årliga avelsmötet med utbyte av information mellan länderna och diskussioner om olika gemensamma angelägenheter. Det var framförallt tre frågor som diskuterades och som är av intresse för oss i Sverige.
Förändrade regler för avelsgodkännande i flera länder
Det blir fler och fler länder, inklusive de olika tyska förbundsländerna, där grytprov och eller grytjakt begränsas eller förbjuds. I Schweiz har man tagit bort kravet på grytmerit för avelsgodkännande men hunden måste ha ett godkänt vildsvinsprov (S eller S/) istället. En anledning är att grytprov i provgryt är förbjudet och i några kantoner även grytjakt.
I Tyskland diskuterar man att ändra reglerna så att bara ett av föräldradjuren i en parning behöver ha en grytmerit, provgryt eller naturgryt. Det fanns åsikter både för och emot detta och frågan skall avgöras på nästa årsmöte i den tyska klubben.
Det påbjöds att alla länder som rapporterar till Dogbase skall börja registrera när en hund är avelsgodkänd enligt det egna landets regler.
Bruna hundar och gentestning
Antalet bruna hundar har ökat dramatiskt i Tyskland, 2001 t.ex. registerades 6 st. bruna valpar och 2015 hela 62 st. Utvecklingen är oroande eftersom man vill behålla den svarta färgen som huvudfärg. Det finns även i Tyskland vissa uppfödare som medvetet avlar på brun färg och detta sågs inte med blida ögon, även om det är tillåtet.
Idag kan man genom gentest ta reda på om en svart hund har det recessiva anlaget för brunt. Detta går att få reda på genom samma rutin som PLL-testet, men man beställer en annan analys. Om man gör PLL-test på en hund så kan laboratoriet göra gentestet för brun färg på samma blodprov.
För att få bättre kontroll på den oönskade ökningen av bruna hundar så påbjöds att alla länder som rapporterar till Dogbase även registrerar valparnas färg när valpkullarna registreras. I Sverige kommer vi att börja med det 2017.
Epilepsi
I Sverige har vi de senaste åren sett en ökning av epilepsifallen. Vi tog upp frågan för att höra hur det ser ut i övriga länder och hur de hanterar frågan. I Tyskland hade man några fall för några år sedan, men de senaste åren har man inte haft några kända fall. I Österrike hade man fyra fall i två olika kullar efter en hanhund för några år sedan och hanen togs ut avel. Men generellt har man väldigt sällan några epilepsifall. Schweiz har inga kända epilepsifall de senaste åren, men har regeln att hundar med epilepsidiagnos tas ur aveln.
Johan Sonesson
22:a internationella provet "Arbeit nach dem Schuss"
Vid 2016 års prov deltog totalt 24 hundar. En svensk hund var anmäld men kom inte till start. Alla resultat finns på hemsidan för IV-DJT.